Träningsmetod

Anser du att din hund ska jobba för dig bara för att du säger åt den, så kanske Pälsklingars träningssätt inte är för dig. Tycker du däremot att en hund ska jobba med dig har du kommit rätt. Redan 1956 skrev Gustav Laneryd: "...de gängse metoderna går ut på att framprovocera fel, för att sedan medelst ett rapp rätta till dessa. Det skapar mindervärdighetskänsla hos hunden och får den visserligen att bli er lydige slav, men aldrig er vän och medarbetare."

På Pälsklingar jobbar vi med positiv förstärkning av önskvärda beteenden och att ignorera/avleda icke önskvärda beteenden utan att använda oss av en massa obehag. Hundar är smarta och vi jobbar för att skapa hundar som tänker själva och vågar prova sig fram för att se vad som lönar sig. Alltså arbetar vi mycket med egeninitiativ. Detta är mycket effektivt och värdefullt för den som vill kunna göra avancerade tricks med sin hund för exempelvis freestylerutiner, men det funkar lika bra för till exempel lydnadsplanen. Framförallt ger det glada hundar som inte är rädda för att bli utsatta för otrevligheter från dig som ägare och hundar som blir härligt trötta i huvudet av att faktiskt få använda de små grå!

Vi fokuserar på det vi kan se och slänger oss inte med luddiga begrepp som "du måste förbättra ditt ledarskap" eller annat som egentligen inte är till någon som helst hjälp för dig som hundägare.

Känns det fortfarande intressant när du har läst så här långt, så välkommen att kika runt om det finns någon intressant kurs eller övrigt som passar!

Vi har också en YouTube-kanal där det går att se lite av vad vi pysslar med på fritiden: Loke's channel
Ni kan också läsa mer om mig här: Om mig

Referenser

"Jag hade förmånen att få hjälp av Lina den första tiden efter att jag hämtat hem min åtta veckors salukivalp. Jag kan inte nog understryka hur värdefull kontakten med Lina varit. Hennes brinnande engagemang och stora kunskap gjorde att jag nu idag har en hund som är trygg i alla miljöer och har grundläggande färdigheter som vi kan bygga vidare på. Det är med glädje jag kan rekommendera Lina och jag kommer garanterat att vilja jobba med henne igen." /Jenny A, Stockholm


Omdöme från läraren avseende det praktiska slutprovet på hundinstruktörsutbildningen, som bestod av att hålla gruppkurs med några övningar:

"Bra presenterade övningar. Du ger ett intryck av pondus och ödmjukhet. Du anpassade träningen individuellt både när det gällde försvåringar och förenklande. Du talade högt och tydligt och fyllde i efteråt när du glömt säga något. Bra jobbat!"

Övrigt

Hundpromenader med fokus på hundmöten
Har du svårt att träna hundmöten i vardagen? Ibland stöter man inte på några hundar alls och i andra fall dyker det plötsligt upp en hund bakom hörnet, på alldeles för nära avstånd för att din hund ska klara av det. Din hund kanske är osäker på eller tvärtom alldeles för glad i andra hundar ni möter ute och tappar fokus på dig?

Vi träffas gemensamt i grupp och går en sträcka tillsammans. Promenaden tar ungefär en timme. Alla följer gemensamma regler att träna på det avstånd som behövs för att deras hundar ska klara av att göra rätt och att inte låta hundarna komma fram till varandra. Det ges uppgifter längs vägen för att variera utmaningarna för hundarna. Platsen för träffarna varierar också, men Pälsklingar utgår från Västerort.

Har din hund svåra problem med hundmöten, så rekommenderas inte denna promenad. Det kommer inte finnas tid att hjälpa till med svåra fall.

Vid intresse: Maila ditt intresse för att komma med på maillistan och få information om datum för promenader. Kontaktformulär finns här: Kontakt


Kurser

Återkom för mer information om kursstarter.

Valpkurs
För valpar upp till 6 månader. Vi jobbar med kontaktövningar, grunderna i inkallning, följsamhet, koppelträning, passivitet, byteshandel, grunderna för ett "låt bli", positivt avbryt m.m. Även teori med en introduktion till hundspråk och valpens utveckling. Den här kursen är för dig som har en valp och inte har gått kurs tidigare.

Vardagslydnadskurs
För hundar över 6 månader. Vi jobbar på kontakt och följsamhet, koppelträning, passivitet, positivt avbryt, sitt/ligg/stå, passivitet, hundmöten m.m. Teoritiskt blir det en introduktion till hundspråk, belöningsteknik och stress hos hund. Den här kursen är för dig som har en hund över 6 månader och som inte har gått kurs tidigare.

Klickerkurs
Känner du för att börja klickerträna? Den här kursen är för dig som är nybörjare. Klickerträning används sedan länge världen över på zoo för att exempelvis träna delfiner och späckhuggare. Inom hundvärlden är det förhållandevis nytt. Klickerträning är en metod grundad på positiv förstärkning och är en operant inlärningsmetod. Forskning har visat att alla varelser med större sannolikhet kommer att lära sig och upprepa saker som resulterar i konsekvener som de vill ha och tycker om. Man fokuserar på saker som hunden gör rätt istället för att ständigt gå omkring och korrigera sådant man tycker att hunden gör fel. Detta förhållningssätt gör både vardag och träning betydligt roligare för alla parter, plus att inlärning sker snabbare och sitter bättre hos djuret på detta sätt.
Vi går igenom klickerträningens principer, hur man sätter kriterier, förstärkningsfrekvens och förstärkningskvalitet, shaping/capturing/luring, stimuluskontroll och targets.

Cykelkurs
Cykla tillsammans med din hund! Detta är kul motion för er tillsammans. Målet med kursen är att ni ska få grunderna för att kunna cykla med er hund. Steg för steg vänjer vi hundarna vid att röra sig kring och med cykeln. Utrustning som krävs för deltagande är såklart en cykel och till hunden krävs en sele och ett vanligt koppel, ej flexikoppel.

Privatträning
Känner du inte för att träna i grupp eller har svårt att binda upp dig på kurstider, så kan privatträning vara ett alternativ. Du kan då också i stor grad själv styra innehållet.
Jag gör EJ problemhundsutredningar.

Föreläsningar

Återkom för mer information.

RSS 2.0